USA ELIMINUJE OLEJE UTWARDZONE


FDA (agencja ds. żywienia) w Stanach Zjednoczonych ogłosiła jakiś czas temu bardzo ważną informację związana z zastosowaniem utwardzonych olejów roślinnych. Mając na uwadze zdrowie wielu Amerykanów wymagają od wszystkich producentów żywności wycofania uwodornionych olejów roślinnych, które są stosowane w produkcji. Stosowanie ich w żywności przyczynia się do znacznie wyższego poziomu cholesterolu, zatykania tętnic, co kolejno doprowadza do wielu chorób serca.

Producenci sprytnie próbują ukryć występowanie tłuszczy trans w takich produktach jak margaryna, masła orzechowe, krakersy, mrożona pizza, popcorn, batoniki, czipsy, majonez, słodkie przekąski, ciasta, ciasteczka czy frytury w restauracjach. Małe ilości tłuszczy trans występują również w produktach pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że mogą znajdować się w mięsie czy produktach mlecznych.

Dlaczego są stosowane? Producenci używają ich w swoim przemyśle, ponieważ dzięki nim produkty nie ulegają szybkiemu zepsuciu. Dodatkowo mają wpływ również na wygląd oraz walory smakowe produktu. Niestety proces ten nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. FDA daje trzy lata producentom na zmianę swoich produktów. Po upływie tego okresu wszyscy producenci mają całkowity zakaz stosowania tłuszczy trans, wyjątkiem będą sytuacje kiedy FDA uzna obecność utwardzonych olejów jako niezbędny dodatek. 

Agencja ostrzega, że będzie bardzo rygorystycznie przestrzegać tego zakazu, bowiem liczy, że wpłynie to na zmniejszenie chorób niedokrwienia serca, śmiertelnych ataków serca każdego roku oraz rozwoju cukrzycy typu 2. Lekarza szacują, że wyeliminowanie tłuszczów trans zapobiegnie 20.000 zawałom serca oraz 7000 zgonom z tego powodu rocznie. 

 

Agencja uważa, że jest to bardzo dobry krok w kwestii świadomego odżywania się Amerykanów. Dla przykładu, kiedy w 2006 roku FDA wprowadziła obowiązek podania na etykiecie informacji  o ilości tłuszczy utwardzonych, od tamtej chwili ich zużycie w USA spadło o 78%. 

Wszyscy mieszkańcy Ameryki, którzy patrzą optymistycznie na najnowsze rozporządzenie agencji ds. żywienia muszą jednak mieć świadomość, że jeśli nawet producent poda informację o zerowych tłuszczach trans to i tak mogą się one pojawić w ilości mniejszej niż pół grama, która oczywiście jest dopuszczona przez federację. 

FDA nakłania wszystkich Amerykanów do mądrego wybierania tłuszczy, które chcą wprowadzić do swojego jadłospisu, według niech powinni wybierać chude mięso, zrezygnować z margaryny, smalcu i innych szkodliwych produktów. Federacja nawołuje do minimalnego spożywania paczkowanych, gotowych przekąsek, gotowych wypieków. Proponuje, aby wybierać produkty, które są odtłuszczone lub o niskiej zawartości tłuszczu, bogate w błonnik. Apelują również o jedzenie produktów pełnoziarnistych.

Wszyscy, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie powinni jeść więcej warzyw oraz owoców. Zamienić smażone jedzenie na gotowane na parze lub duszone - tak przygotowane zawiera znacznie mniejszą ilość tłuszczu. W kuchni należy wymienić masło czy smalec na olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.

FDA przypomina również, że będąc w restauracji lub barze każdy obywatel USA ma prawo zapytać o wartości odżywcze przygotowanych potraw lub produktów oraz o szczegółowe informacje związane z wykorzystanymi tłuszczami. 



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności