WEGETARIANIZM NIE JEDNO MA IMIĘ
Wegetarianizm jest świadomym i celowym wyłączaniem z diety mięsa i jego przetworów. Dieta ta opiera się głównie na produktach pochodzenia roślinnego. W dzisiejszym artykule przeczytacie m.in. o odmianach wegetarianizmu. Życzymy miłej lektury.
Dieta wegetariańska to nie tylko wyłączenie z codziennego menu mięsa. Witarianizm, frutarianizm, owowegetarianizm… to tylko kilka z wielu odmian tej diety. Co kryje się pod tymi nazwami?
Weganizm
Rezygnacja z wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Oprócz mięsa weganie nie spożywają także produktów mlecznych, jaj, miodu czy żelatyny. Dane epidemiologiczne wskazują, że weganie rzadziej chorują na niewydolność serca niż osoby na diecie dopuszczającej produkty odzwierzęce.
Laktowegetarianizm
Polega na wyłączeniu z diety czerwonego lub białego mięsa, ryb i jaj, ale dozwolone jest spożywanie mleka i jego przetworów.
Owowegetarianizm
Po łacinie „ovum” oznacza jajko. Owowegetarianie ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego konsumują jedynie jaja.
Laktoowowegetarianizm
Bardzo powszechna odmiana wegetarianizmu. Jest to połączenie laktowegetarianizmu i owowegetarianizmu. Z jadłospisu wykluczone są potrawy mięsne, natomiast dozwolonej jest spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak: nabiał, jajka czy miód.
Witarianizm
Dieta ta polega na konsumowaniu jedynie świeżych, nieprzetworzonych owoców i warzyw. Odrzuca się tu wszelkie gotowane potrawy oraz napoje typu kawa czy herbata. Witarianie są przekonani, że gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte w warzywach i owocach.
Fruitarianizm
Oprócz mięsa i produktów zwierzęcych dieta ta odrzuca wszelkie owoce i warzywa, które musiałby zostać… zerwane, a tym samym doszłoby do śmierci – czyli zniszczenia rośliny. Pokarmem osób będących frutarianami są zatem owoce, które same spadną z drzewa bądź krzewu. Frutarianie są także witarianami, ponieważ odrzucają gotowanie i inne formy obróbki termicznej owoców.
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka smacznych przepisów na dania wegetariańskie i wegańskie:
Wegetariańska zapiekanka z bobem, papryką, porem i komosą ryżową
Wegetariański burger
Wegetariański tatar z wafli
Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek
Wegańska tartaletka z rabarbarem i gruszką
Wegańska zupa z fasoli i pomidorów
Wegańskie gołąbki z ryżem, soczewicą i pieczarkami
Wegański deser ryżowy z arbuzem
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegetariańską lub jej odmiany. Wśród ich zalet wymieniane są m.in. wysoka gęstość energetyczna, ograniczenie tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych czy wyższa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika. Przekonuje ich także mniejsze ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego czy chorób układu krążenia. Wegetarianizm może być wybrany z pobudek moralnych, zdrowotnych, ekologicznych lub ekonomicznych.
foto: Freepik.com
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone