PIJ SOKI - BĘDZIESZ ZDROWY


Soki są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz aktywnych biologicznie składników, dzięki którym wartość odżywcza jest bardzo zbliżona do wartości owoców i warzyw. Wykazują szereg właściwości dietetycznych oraz leczniczych, a wszystko jest zależne od tego, co zawierają w składzie. Wraz z piciem soków dostarczamy organizmowi dawkę błonnika i pektyn, poprawiając pracę jelit i gruczołów trawiennych i to nie są jedyne zalety. Do pozostałych należą:

  • zwiększenie odporności
  • szybsze trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów
  • zwalczanie wolnych rodników
  • redukcja stresu
  • łatwa przyswajalność
  • wzmocnienie organizmu
  • działanie antybakteryjne

Na szczęście w ostatnim czasie spożywanie soków stało się dość popularne. Największym zainteresowaniem cieszy się sok z buraków wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. Ostatnie badania wykazały, że jego spożycie zwiększa wydajność przy treningu przerywanym, krótkotrwałym i o wysokiej intensywności. Również oskoła, czyli sok z brzozy cieszy się renomą. W smaku przypomina lekko słodką wodę i posiada bogaty skład. Zawiera cenne pierwiastki (wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź) oraz dużo witaminy C i witamin z grupy B. Często stosowana przy małej diurezie, spowolnionym metabolizmie czy w stanach podgorączkowych. Oczywiście, najbardziej wartościowe są świeżo wyciskane soki. Bez obaw - te w kartonach, workach, kolorowych butelkach nadal są zdrowe, a przepisy unijne szczegółowo definiują ich nazwę. Cały czas są to produkty uzyskane ze świeżych bądź chłodzonych surowców.


Na co dzień należy pamiętać o zachowaniu zdrowych proporcji. W większości powinniśmy spożywać warzywa, a owoce w mniejszych ilościach ze względu na obecność cukrów.
Zgodnie z przepisami prawa polskiego i europejskiego, sok nie może zawierać dodanego cukru, konserwantów, barwników oraz aromatów. Naturalnie zawiera fruktozę, glukozę i sacharozę pozyskaną z surowca, z którego powstał. Przy standardowych założeniach diety, fruktoza z soków nie wpływa na zwiększenie ryzyka chorób metabolicznych. WHO zaleca ograniczenie cukrów prostych do 10%, czyli 50 g przy 2000 kcal na dobę.


Soki nie tylko mogą zastąpić porcję warzyw i owoców, ale są też świetną metodą na ich przemycanie. Idealnie sprawdzą się w diecie najmłodszych, jak i tych starszych. Zalecane są również kobietom w ciąży i po porodzie, którym szczególnie brakuje witamin i składników mineralnych.
To zdrowe produkty na szybkie zaspokojenie głodu i pragnienia. Proste w przygotowaniu, łatwe do kupienia i zawsze można mieć je przy sobie.


Jeśli nie macie pomysłu, jakie składniki połączyć, aby powstał zdrowy i smaczny sok - koniecznie sprawdźcie przepisy z naszego programu:

Energetyzujący sok z buraka
Sok cytrusowy
Sok marchwiowo-pomarańczowo-imbirowy
Zielony sok zdrowia
Chłodzący zielony sok
Sok warzywny z orzechami
Alkaliczny sok
Sok intrygujące orzeźwienie
Czerwony sok warzywny
Sok pomarańczowo-pietruszkowy
Śniadaniowy sok zdrowia
Sok z ananasa i cytryny


Źródło:
https://infowire.pl/generic/release/634776/owoce-i-warzywa-w-diecie-pracujacych-polakow-wyniki-badania
World Health Organization (2015) Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva; World Health Organization.  www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/en/
https://biokurier.pl/jedzenie/oskola-bzowina-czyli-sok-z-brzozy/



Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności